De aanpak voor een geslaagd tuinontwerp of beplantingsadvies bestaat uit 6 stappen. 

 1. Kennismaking

Nadat je mij heeft benaderd voor een mogelijke opdracht, maken we een afspraak om kennis te maken. Tijdens dit eerste bezoek licht ik mijn aanpak toe. Deze kennismaking bij jou aan huis biedt mij de mogelijkheid om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie en wat je van mij verwacht. Op basis van dit gesprek stuur ik je binnen een week een offerte.
Deze kennismaking biedt ons ook beiden de kans om af te tasten of er een match is tussen uw hulpvraag en mijn persoon als ontwerper. Als je bijvoorbeeld een tuin wilt waarin de nadruk ligt op veel terras en weinig beplanting, dan ben ik niet de ontwerper die je zoekt.

2. Inventarisatie

Dit is een belangrijke fase. We nemen alle tijd om de wensen en voorkeuren te bespreken. Want niet alleen het benoemen van wensen is van belang, maar meer nog de achterliggende gedachten. Juist die informatie is voor mij relevant om tot een verrassend ontwerp te komen dat bij je past.

Nadat ik de ondertekende offerte retour heb gekregen, maken we een afspraak voor het intake gesprek en ontvangt ter voorbereiding een inventarisatieformulier. Hierin wordt onder andere gevraagd naar de voorkeuren en leefomstandigheden en kan je reageren op sfeerbeelden van tuinen en beplanting.  Tijdens dit bezoek zal ik ook foto’s van de tuin nemen en de tuin inmeten.

3. Ontwerpfase

Met de verzamelde informatie ga ik aan de slag. Voor een totaal ontwerp maak ik altijd een 3D-ontwerp en meestal ook een potloodschets. Het 3D-ontwerp verwerk ik in een digitale presentatie samen met een uitgewerkt beplantingsplan, een overzicht van harde materialen en een prijsindicatie voor de realisatie. Bij een ontwerp zit altijd een beplantingsplan, omdat deze essentieel is voor het eindresultaat.

Voor een beplantingsadvies maak ik een digitale presentatie. Soms ook met een 3D-ontwerp. De presentatie geeft uitgebreide informatie over de gekozen beplanting en de positionering in de borders aan de hand van een vlekkenplan. Ook biedt de presentatie sfeerbeelden van de beplanting door het jaar heen.

4. Presentatie

Tijdens een derde bezoek laat ik de digitale presentatie en indien van toepassing de potloodschets zien en bespreken we alle aspecten. Na goedkeuring van het ontwerp of beplantingsplan ontvangt de presentatie (en eventuele schets) als digitaal bestand (pdf). Indien gewenst kan de presentatie ook voor u worden geprint. Tijdens dit bezoek overleggen we hoe de realisatie kan worden aangepakt en welke rol ik daarin zal vervullen, zoals het selecteren van een hovenier en toelichting geven op het ontwerp, begeleiden bij de aanleg en inkopen en uitzetten van de beplanting.

5. Aanleg

Als de hovenier aan de slag gaat, zorg ik dat er ik bij ben als de lijnen worden uitgezet. Er is regelmatig contact tussen u, mij en de hovenier over de voortgang en eventuele wijzigingen worden eerst met u overlegd. In de meeste gevallen zal ik een aantal keer langs komen om die voortgang ook zelf te bekijken.
Nadat de borders beplantingsklaar zijn gemaakt, lever ik de vaste planten (heesters en bomen worden door de hovenier of kweker/groothandel geleverd). Om te zorgen dat het gewenste beplantingsbeeld ook daadwerkelijk wordt bereikt, zet ik de planten in pot op de juiste plek. In overleg kan de hovenier of u de planten in de grond planten.

6. Nazorg

Ik ben pas tevreden als u dat bent. En niet alleen op het moment dat de tuin wordt opgeleverd, maar ook een jaar na dato. Ik kom dan ook graag nog een paar keer langs langs om te zien hoe de tuin er bij ligt.

Op de pagina recensies leest u hoe klanten mijn werkwijze hebben ervaren.

Wat vinden mijn klanten?