Een vroegbloeiende tulp moest er voor gaan zorgen dat mijn tuin rond deze tijd kleur zou hebben. En wel zo, dat ik daarvan uit de woonkamer kon genieten. Het pakte anders uit. De meerjarige Tulipa kaufmanniana ‘Showwinner’, die ik op het laatste moment in het plantenvak bij de pui had geplant, blijkt te bloeien zonder dat er een steel zichtbaar is. Vooralsnog zijn de tulpen niet hoger dan 10 cm! Gelukkig maar, want ik vind ze niet mooi. Ze hebben rare verhoudingen en het is niet mijn kleur rood. Ze gaan eruit. Zeker nadat een vriendin die op bezoek was opmerkte: “Ik dacht dat je plastic bloemen in je tuin had gezet!”

Elk jaar vrolijk

Eerlijk is eerlijk, ze geven wel kleur. En dat is wat het toepassen van voorjaarsbollen zo aantrekkelijk maakt. Als je rekening houdt met de groeiconditities zoals grondsoort en lichtbehoefte, ben je verzekerd van een vrolijk voorjaar. Ook al weet je soms niet hoe de kleuren uitpakken ;-(. Het wordt nog leuker als de bollen na de bloei in de grond blijven en ze elk jaar weer opkomen of zich zelfs vermeerderen. Iedereen kent de narcissen en krokussen wel in de stroken openbaar groen, die elk jaar trouw terugkomen. Maar er zijn veel meer voorjaarsbollen die je maar éénmaal in de grond hoeft te stoppen en er daarna niets meer aan hoeft te doen. Daarom hier een paar tips van meerjarige toppers.

5 trouwe voorjaarsbollen

1) Mini-narcisjes, soms ook geschikt voor lichte schaduwplekken
De zonnetjes van het voorjaar, verkrijgbaar in allerlei tinten geel en wit. Naast de grotere narcis die je tegenkomt in openbaar groen, zijn er tal van kleinere soorten, bijvoorbeeld de Narcis ‘Topolino’ en de Narcis ‘Thalia’ en zijn leuk toe te passen in kleine groepjes van minimaal 10 bolletjes per groepje, her en der verspreid door de tuin. De meeste narcissen bloeien ergens tussen maart en april.


2) Kleine Cyclaam
Het gaat hier niet de huiskamercyclaam, maar om z’n kleine zusje, de Cyclamen coum. Het is bovendien geen bolletje, maar een knolgewas. Toch moet ik hem hier noemen. Het is een schattig verwilderingsknolletje, roze bloeiend, dat het goed doet in de lichte schaduw. Rijk toegepast onder een boom zien ze er geweldig uit. Vooral in bosachtige tuinen. En ze bloeien soms al in januari!


3) Grote Sneeuwroem, verwilderingsbolletje voor in de schaduw
De Chionodoxa luciliae heeft stervormige bloemetjes, in lila of blauwtinten. Het is een makkelijk bolgewasje dat zich uitzaait. Leuk voor onder de nog kale beukhaag.


4) Spaanse hyacint
Deze Hyacinthoides hispanica is nauwelijks vergelijkbaar met de bekende hyacint zoals je die op de markt koopt in een potje met drie of vijf bollen. De spaanse hyacint is een verwilderingsbol voor in het gras of onder een boom. Hij vormt mooie pollen en zijn verkrijgbaar in licht roze, blauwe en wittinten.


5) Meerjarige tulpen voor een zonnige plek

Naast de vroegbloeiende ‘Showwinner’ zijn er veel meer en mooiere tulpen die je in de grond kunt laten zitten. Met name onder de laatbloeiende soorten zitten fraaie exemplaren, zoals de Tulipa ‘Black Diamond’ (diep donkerrode tulp), Tulipa ‘Angélique’ (roze) en Tulipa ‘White Triumphator’ (witbloeiend).

Zin in bollen?

Het is nu een goed moment om te bepalen welke plekken geschikt zijn voor voorjaarsbollen. Vooral die kale plekken waar je nu vanuit de woonkamer tegenaan kijkt. Bedenk dat paarse,  lila en blauwkleurige bollen niet opvallen als ze ver weg staan. Bollen van goede kwaliteit bestel je eenvoudig bij bijvoorbeeld sterkebollen.nl of verberghe.nl. Planten doe je ze in de periode september tot november. 
In één van de volgende blogs komen de voorjaarsbollen nog een keer langs, samen met tips over te bezichtigen voorjaarstuinen die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

In Bilobablogs deel ik de experimenten in mijn eigen tuin en de ervaringen die ik opdoe in de tuinen van mijn klanten. Ook komen er regelmatig tips langs van mooie tuinen, nieuwe materialen en duurzame tuinoplossingen. Leuk als je reageert of je vragen achterlaat. Wie weet is het een mooie aanleiding voor een volgende blog.