Project Description

“Een cottagetuin, dat vinden we mooi. Maar we moeten ook genoeg ruimte hebben om in de tuin te kunnen eten en het konijnenhok moet ook een plaatsje krijgen. Kan dat?”

Randvoorwaarden

  • Hergebruik van bestaande bestrating en in tact laten van de schuttingen.
  • Kosten beperken.
  • Zoveel mogelijk van de zon kunnen genieten.

Wensen

  • Beplanting moet cottage-achtige sfeer hebben. Dus veel bloei.
  • Voldoende bewegingsruimte.
  • Plek voor konijnenhok.

Toelichting op het ontwerp

Een kleine tuin op het noordwesten. Dat betekent dat de zon pas halverwege de dag achterin de tuin te voorschijn komt. Het terras is daarom meer achterin de tuin gepositioneerd, waardoor de bewoners eerder van het zonnetje kunnen genieten. Bijkomend voordeel is dat de border dichter bij de woning zit. Daardoor zie je vanuit de woning vooral de planten in plaats van de tuinmeubels.

De pergola speelt een belangrijke rol in deze tuin. In kleine ruimtes is verticaal tuinieren de manier om een groener beeld te geven, zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt. Bovendien zorgt de pergola voor meer privacy, doordat de inkijk van de omliggende woningen wordt beperkt.

De beplanting is kleurrijk, maar met voldoende rustpunten door het gebruik van buxus en siergras. De schutting worden (deels) begroeid met klimop, waardoor een groene, rustige achtergrond ontstaat voor de bloeiende vaste planten. De lijsterbes achterin de tuin is behouden. Deze boom is aantrekkelijk voor vogels en belemmert de inkijk vanuit de achterwoningen.

De herbestrating en de pergola zijn uitgevoerd door hoveniersbedrijf P.J.M Duyvenstijn.