Project Description

“Kan jij iets van onze voortuin iets maken? Er is geen zon, het is er donker, er wil bijna niets groeien en het uitzicht vanuit de woning is beroerd. En daar komt het flinke hoogteverschil tussen trottoir en onze deuren bij. Die hoogte moeten we goed kunnen overbruggen met onze fietsen. Maar het is er wel lekker koel in de zomer, dus op warme dagen kan je er  lekker zitten.”

Sterke punten van de bestaande situatie

Het voortuin van nog geen 15 vierkante meter ligt heel omsloten. Het geeft het gevoel van een binnenplaatsje. Dat idee moet benut worden.

Resultaat

Natuurlijk kan er iets leuks van worden gemaakt. De grote tegels en de belijning geeft een ruimtelijker gevoel. Door met hellingen te werken en ook het trottoir iets te verhogen, is het hoogteverschil geen probleem meer voor fietsen en het verplaatsen van de vuilcontainers. Door verspringende plantenvakken met grotendeels wintergroene vaste planten en klimplanten die goed schaduw en droogte verdragen krijgt de voortuin de sfeer van een groene binnentuin. De zuilvormige krent en de beplanting zal op den duur het zicht op de lantarenpaal en lelijke bestrating met garageboxen verdoezelen. Vanwege de schaduw zijn het vooral de bladstructuren die voor sierwaarde zorgen. Maar er is ook bloei, voornamelijk witte bloemen. Dat licht mooi op in zo’n donkere hoek als deze.

Lees de reactie van Arie en Caroline op hun nieuwe tuin.