Op deze pagina staan reacties van klanten op de ontwerpen en beplantingsadviezen van Biloba Groenontwerp.

Daktuin en groene patio bij monumentaal pand in hartje Delft

“Mariska heeft voor ons het dakterras en de binnenplaats opnieuw ontworpen. Wat mij in het hele proces het meeste opviel was hoe goed Mariska begrijpt wat wij wel en niet mooi vinden. En hoe ze daarmee tot een ontwerp komt dat precies bij ons past. De voorbereiding was dan ook grondig. Net als het ontwerp zelf waar aan elk detail gedacht is. Bij de realisatie heeft Mariska ook een cruciale rol gespeelt door de hoofdzaken goed van de bijzaken te scheiden en heel dicht bij het idee van het ontwerp te blijven als er in de realisatie keuze gemaakt moesten worden.

En het resultaat zijn twee waanzinnig mooie plekken waar we ons helemaal op ons gemak voelen.”

Gert Jan en Jeanine,
Delft, december 2021

Intieme stadstuin voor het hele gezin

Na 13 jaar was onze tuin wel toe aan een renovatie. Sommige planten/struiken waren te groot geworden en de indeling was niet optimaal. Maar we kwamen er zelf niet goed uit hoe we het moesten aanpakken.

Mariska kwam met een mooi ontwerp en verrassende ideeën waar wij meteen enthousiast over waren! Met name het insectenmuurtje waar je ook heerlijk op kunt zitten en het vogelbadje vielen op. Het contact met Mariska verliep erg prettig. Ze reageerde snel op vragen in e mail en ook konden we laagdrempelig tussendoor overleggen. In maart is de tuin leeggehaal en weer opnieuwe aangelegd en daar waren wij al meteen ontzettend blij mee. Gelukkig kon het ondanks Corona gewoon doorgaan en kunnen we nu met het hele gezin extra van de tuin genieten. Zeker nu we juist meer thuis aanwezig zijn.


Bedankt en van harte aanbevolen!
Inge en Jan Willem
Delft, juni 2021

Diagonale tuin met weelderige beplanting

Toen we bedachten hoe we onze stadstuin moesten inrichten kwamen we hier niet uit. We wilden meerdere zitplekjes, veel groen, zon en schaduw, wellicht nog een plek voor een schommel én een plek voor een vuurtje. Door de afwijkende vorm van onze tuin met schuine, niet evenwijdige lijnen hadden we echt geen idee.
Na een zoektocht online kwamen we bij Mariska uit. Wij wilden snelheid en het liefst al beginnen voordat de woning klaar was, maar Mariska gaf aan dat ze pas met een ontwerp kon beginnen zodra de woning af was, zodat ze meer gevoel kreeg bij onze smaak en zodat ze kon zorgen dat de tuin onderdeel werd van de woning. De tijd die Mariska aan het voortraject besteedt, vonden wij achteraf heel waardevol. Ze probeert echt achter je smaak en stijl te komen, doet een uitgebreide inventarisatie, laat je impressiefoto’s zien van wat wel en niet bij je kan passen, etc. Ook heeft Mariska ons geholpen met het vinden van een hovenier én de gesprekken hiermee. Erg fijn, aangezien ze erg van de details is en goede vragen aan de hovenier stelt om erachter te komen of deze er net zo over denkt. Na wat kleine aanpassingen in de beplanting is de hovenier aan de slag gegaan. Tussentijds is Mariska een paar keer komen kijken om te zien of alles goed ging. Ze heeft de planten, bomen en struiken gekocht en heeft ze in de tuin voor ons uitgezet, zodat wij ze zelf konden planten.
We zijn nu een half jaar verder en de tuin staat er prachtig bij! We wilden een strakke én speelse tuin en deze hebben we gekregen. De lijnen zijn strak, de beplanting is speels en vol. Mariska heeft ervoor gekozen om veel verschillende planten in de tuin te zetten, welke elkaar allemaal opvolgen in bloeiperiode. Elke keer als er iets is uitgebloeid, komt er wel weer iets nieuws op.
Wij zijn blij! Elke dag lopen we wel even naar buiten om te zien hoe alles erbij staat, of iets is gegroeid, of er knoppen zijn uitgekomen. Dank!
Groet,
Danielle, Koos, Gijs en Jip
Rotterdam, juli 2020

Metamorfose voor- en achtertuin

Onze voor- en achtertuin en het looppad naast de woning waren hard toe aan een nieuwe inrichting. Omdat echt letterlijk alles op de schop zou gaan, wilden we een ontwerp laten maken door iemand met verstand van zaken en die kritisch met ons mee wilde denken. Via kennissen kwamen we bij Mariska uit. En daar hebben we absoluut geen spijt van gehad. Mariska heeft goed geluisterd naar onze wensen. Op een enthousiaste en leuke kritische manier heeft ze ons uitgedaagd over bepaalde zaken na te denken. Behalve de vraag ‘wat’ wil je hebben stelde ze ook vaak de vraag ‘waarom’ we iets in het ontwerp wilden. Door deze manier van werken heeft ze geholpen ons eerste totaalbeeld bij te stellen tot het huidige ontwerp waar we nu meer tevreden mee zijn dan ons oorspronkelijke eigen plan. Hierdoor hebben we nu een tuin waar zowel op hoofdlijnen als in detail goed is nagedacht over (her)gebruik van materialen, kleuren, zichtlijnen, schaduw- en zonplekken en de verschillende bloeiperiodes van de planten. Kortom, alles klopt gewoon 🙂
Bart & Rieneke
Wateringen, december 2019

Tuin in stijl

Mariska heeft een eigen aanpak van ontwerpen, waarbij ze op basis van voorbeelden en vragen haar opdrachtgevers uitdaagt na te denken over hun wensen qua stijl en gewenste vaste elementen. Daarnaast liet zij zich voor het ontwerp van onze kleine stadstuin inspireren door de bouwstijl van het huis en het materiaalgebruik uit die periode. Na enkele gesprekken kwam Mariska met een ontwerp dat bij ons, het huis en ons budget paste. Voor de uitvoering zijn we samen op zoek gegaan naar passende materialen en hoveniers. Bij de gesprekken was Mariska aanwezig en ondersteunde ons vanuit haar expertise zonder daarbij sturend te zijn in de keuze voor de hovenier. Mariska heeft voor ons de planten en bomen uitgezocht. Iets wat zij met veel passie en enthousiasme doet! Tijdens de aanleg van de tuin was Mariska meerdere keren aanwezig en besprak met de hovenier alle punten door. Wij zijn heel erg blij met onze tuin, het proces van ontwerp en aanleg en de persoonlijke enthousiaste aanpak van Mariska!
Frank en Manon

Den Haag, mei 2019

Een tuin om in te leven en om naar te kijken

Mariska is echt geweldig! Ze neemt vooraf alle tijd om goed door te vragen naar je wensen en gebruikt hier veel foto’s van sfeerbeelden bij die je helpen te ontdekken en aan te geven wat je wel en niet mooi vindt. Wij hadden wensen die moeilijk te verenigen leken, maar het is haar toch gelukt. Ook bij haar ontwerp neemt ze alle tijd om je uit te leggen wat ze gedaan heeft en waarom. Zo neemt ze je helemaal mee.
Ze communiceert prettig, mailt altijd ruim op tijd voor afspraken en reageert snel. Ze regelde alles met de hovenier, bestelde onze bloemen, bomen en bollen en zag erop toe dat alles tot in detail goed aangelegd werd. Kortom: ze maakt een plan dat bij jou past en neemt je alle zorg uit handen!
We zijn erg blij met het resultaat. De tuin is niet groot, maar Mariska heeft er op een leuke manier voor gezorgd dat er meer diepte in lijkt te komen. Ze gebruikt veel natuurlijke materialen en hergebruikt materialen waar mogelijk. De tuin ligt op het noorden en krijgt daardoor maandenlang weinig zon. Mariska heeft er met beplanting voor gezorgd dat er toch variatie is in vorm en kleur.
Wij zijn ook erg blij met de gedetailleerde beplantingstabel die ze voor ons maakte: per plant/struik/boom geeft ze een duidelijke uitleg over de verzorging, zoals wanneer en hoe je moet snoeien. Wij houden beiden niet erg van tuinieren, maar nu ik precies weet wat ik moet doen, wordt het leuker en weet ik zeker dat ik straks in het voorjaar nog meer van de tuin geniet.
Jeroen en Ineke de Jong
februari 2019, Delfgauw

Onderhoudsvriendelijke beplanting voor een royale stadstuin

Door een uitgebreide vragenlijst met duidelijke voorbeelden kreeg Mariska een duidelijk beeld van onze voorkeuren qua beplanting. Dit heeft zij vertaald in een plantenplan wat voor ons werd gepresenteerd in een superduidelijk 3D model waarbij de keuze voor de planten en bomen precies met onze wensen overeen kwamen.
Ze heeft een goed gevoel voor de keuze van de grassen, bloembollen, vaste planten en bomen die bij elkaar passen. Hoewel het voorjaar nog moet komen, is de tuin al echt super gaaf en divers geworden. Het gehele plan is afgestemd op de woning en ons zicht naar buiten, de positie van de bomen hebben we hier een belangrijke rol laten spelen. Tijdens de implementatie heeft Mariska ook aanpassingen gemaakt in het ontwerp door voortschrijdend inzicht.
Kortom, met veel enthousiasme heeft zij de tuin gestalte gegeven met een goed advies met praktische inslag. Laat het voorjaar maar komen. Mariska is zeker een aanrader als u eraan denkt uw tuin te gaan herinrichten danwel opnieuw te gaan beplanten.
Stefan en Nathalie, februari 2018. Den Hoorn
Eind oktober leverde ik de laatste voorjaarsbollen af. Een half jaar verder dus en nu al waren de borders helemaal gevuld. Stefan: “Complimenten Mariska. Volgens het plan zou de tuin het heel jaar rond mooi moeten zijn. En dat is echt zo. Elke maand is er wat anders te zien. Zelfs nu is er nog volop bloei!”

Een vrolijke tuin voor het hele gezin

Mariska heeft ons heel goed geholpen bij het herontwerp van onze voor- en achtertuin. De samenwerking verliep heel vlot. Tijdens het proces heeft Mariska op professionele wijze uitwerkingen gemaakt van de ontwerpen. Zo ontstond er overzicht en duidelijkheid over wat er ging gebeuren, wat de kosten waren en de planning. Om wat te noemen:

Ze heeft creatief gebruik gemaakt van elementen uit de “oude” tuin en het ontwerp heeft nu veel meer balans en samenhang. De beplanting is origineler en mooier dan ik zelf had kunnen bedenken. Elk seizoen hebben we nu iets moois als eye-catcher. Ook de overgang van kamer naar tuin heeft een mooie verbinding gekregen en ga zo maar door.
Van harte aanbevolen dus!
Stefphen en Marloes,
Delfgauw, november 2017

Van een sombere voorplaats naar groene entree met zitplek

Wat te doen met een voortuin van 5,5 x 2,8 m waar geen zon komt, een hoogteverschil heeft tussen trottoir en voordeur van 40 cm, maar ook een voortuin waar 2 containers moeten staan en waar 2 deuren op uitkomen? Wij hebben in de loop van de tijd geprobeerd er iets leuks van te maken, maar het is ons niet gelukt. De meeste planten gingen dood vanwege te weinig zonlicht, waardoor de voortuin langzamerhand iets had van een “donker hol”. Ook de indeling hebben we een paar keer aangepast met potten en bakken, maar ook dat was geen succes.
Met Mariska’s creativiteit en haar kennis van tuinplanten is het een mooi groen patiotuintje geworden met bloeiende planten in elk seizoen van het jaar. Ook lijkt het door de creatieve indeling twee keer zo groot als voorheen. Het hoogteverschil tussen trottoir en voordeur is mooi opgelost met twee hellingbaantjes, waardoor je “traploos” binnenkomt, terwijl er ook nog voor gezorgd is dat we gemakkelijk onze fietsen in de schuur kunnen zetten.Er is zelfs een mogelijkheid om een bankje te plaatsen.
Wij vinden dat er, rekening houdend met onze wensen, van ons sombere tuintje een mooie lichte entree is gemaakt. Kortom, tevredenheid over het hele proces, want ook de begeleiding van de aanleg was goed afgestemd met ons en de hovenier. Biloba is voor ons een aanrader!

We kunnen niet wachten tot alles gaat groeien.
Arie en Caroline
Berkel en Rodenrijs, mei 2017

Familietuin aan het water; tuinieren, spelen en loungen inéén

In het najaar van 2016 hebben wij onze door Mariska ontworpen tuin laten aanleggen. Wij hebben een vrij bescheiden tuin qua oppervlakte, maar wel prettig gelegen aan het water. We wilden iets anders dan een standaard stukje gras, een betegeld terras en een vlonder. Wij wilden een echte tuin, waarin wij tot rust konden komen, waar de kinderen lekker in konden aanrommelen en waar we beperkt onderhoud aan zouden hebben, maar ook een tuin die prettig voor vogels en bijen zou zijn. Daarbij wilden we ook graag een niet al te strakke tuin, met organische lijnen. Een flink eisenpakket waar Mariska haar tanden in heeft gezet. Het resulterende ontwerp was heel anders dan wat wij verwacht hadden, wij hadden dit niet zelf kunnen ontwerpen! Dankzij de 3D tekening die Mariska opleverde, konden wij een goed beeld krijgen van het beoogde eindresultaat. Het tuinontwerp is geplaatst in de historie van onze wijk, en de herkomst van onze straatnaam, wat het ontwerp een extra dimensie heeft gegeven.
Wij hadden een beperkt (start)budget om de tuin aan te leggen, maar Mariska heeft niet beknibbeld op kwaliteit. In plaats daarvan heeft ze het ontwerp zo gemaakt, dat het gefaseerd kon worden aangelegd. En elke fase levert een tuin die af is, de tuin wordt elke fase net iets interessanter. We zijn dus zelf in control over wanneer wij besluiten om de volgende fase te (laten) aanleggen. Dit is voor ons een erg prettige manier van werken, omdat we op deze manier gewoon met eigen geld konden en kunnen bouwen.
Omdat wij veel water in onze omgeving hebben, kon een zelf ontworpen waterelement niet ontbreken. De kunst was om een hovenier te vinden die de uitdaging aandurfde om dit ontwerp te realiseren en samen zijn wij gaan zoeken naar een geschikte partij. Met Paul Duyvestijn zijn wij het avontuur gestart en de samenwerking tussen Mariska en Paul en zijn mannen was erg goed. We zijn tot een prima resultaat gekomen, waar iedereen erg blij mee is.
Na de aanleg van de tuin zijn we de winter ingedoken en de vers aangeplante plantjes hebben nog geen kans gehad om te laten zien wat ze waard zijn. Het wintersilhouet van de tuin is daardoor ook nog niet gevormd, dus wij wachten in spanning af hoe onze tuin er de komende seizoenen uit gaat zien. De eerste bolletjes komen omhoog!
Het was erg spannend om onze tuin uit handen te geven, maar Mariska voegt als tuinarchitect veel waarde toe. Ze vroeg niet precies wat voor een tuin we wilden, om die vervolgens op papier te zetten. In plaats daarvan organiseerde ze enkele sessies, waarmee Mariska door gerichte vragen er achter probeerde te komen wat voor sfeer wij zoeken in een tuin en hoe wij een tuin willen gebruiken. Op basis hiervan, gecombineerd met harde eisen en zachte wensen van ons, komt ze met een onderbouwd ontwerp. In haar ontwerp durft Mariska wensen en eisen ter discussie te stellen, als die conflicteren met het concept van de tuin. Als tuinarchitect loopt ze dus niet een wensenlijstje af, maar onderzoekt ze wie je bent als persoon en levert ze wat je blijkt te willen. Hierdoor ontstaat precies dat stukje extra tuin, dat je niet zou krijgen wanneer je zonder architect aan de slag zou gaan. We zijn erg tevreden met de samenwerking en het eindresultaat en hopen nog jaren plezier te hebben van onze tuin.
Martin en Henrieke Wildeman
Delft, februari 2017

De indeling is gemaakt… maar nu de planten nog

Wij hebben Mariska gevraagd een beplantingsadvies te maken voor de achtertuin van ons nieuwbouw huis. Op basis van onze wensen en ideeën heeft Mariska een mooi en ook verrassend voorstel gemaakt. We zijn ontzettend blij dat zij meer groen in onze tuin heeft gebracht waarbij ook het ruimtelijke gevoel wat we zo fijn vinden, blijft. Ze weet ontzettend goed te spelen met ruimtelijkheid, diepte, levendigheid en ook gezelligheid. Daarnaast lukte het haar goed om aan te blijven sluiten bij onze wensen, maar ons ook uit te dagen om andere opties te verkennen. Tot slot is Mariska erg betrokken. Niet alleen in de ontwerpfase, maar ook in de uitvoering. De planten en met name ook de boom zijn zorgvuldig uitgekozen en uitgezet. We zijn heel benieuwd wat voor groene wereld in het voorjaar in onze achtertuin gaat ontstaan!
Ralph en Evelien, februari 2017, Den Hoorn

Genieten van een groen balkon op 9 hoog

Een balkon van 8,5 m2 met knalrode balustrades en kozijnen, wat kun je daar nu mee? Als je Mariska van Bergen in de arm neemt een heleboel! Mariska maakte voor ons een uitgebalanceerd ontwerp, waarin de op het eerste oog negatieve eigenschappen van ons balkon juist een kracht worden. De beplanting gaat een relatie aan met de kleur van de balustrade. Verder biedt het smalle deel van het balkon, wat eigenlijk alleen geschikt is om je raam te wassen, nu plaats aan een prachtige verticale tuin die het uitzicht vanuit de woonkamer opfleurt. Mariska is creatief en heeft een groot oplossend vermogen. Ze zocht robuuste maar toch mooie planten uit die tegen veel zon en wind kunnen. Ook bedacht ze een goedkoop en slim watersysteem waardoor, ondanks het gebrek aan hemelwater, we de planten toch maar één keer per week water hoeven te geven. Een knusse, zwevende bank maakt het geheel helemaal af: een relax-plekje in de zon. De basis van dit alles is Mariska’s passie voor haar vak, wat het erg prettig maakt om met haar samen te werken!
Roel en Rinke,
Delft, maart 2017
Hulp bij het beplanten van een nieuwbouwtuin

Mariska heeft mij erg goed geadviseerd bij het opstellen van een beplantingsplan. Ik wilde het graag zelf doen en was voortvarend aan de slag gegaan, maar o, wat is dat moeilijk om zoiets te maken voor grote stadstuin. Mijn plan zou resulteren in een verzamelaarstuin (dus van alles wat) terwijl ik eigenlijk ook graag rust wilde in het ontwerp. Mariska heeft mij met een paar goede vragen en tips inzicht gegeven in hoe ik mijn beplantingsplan zou kunnen verbeteren. Vooral “less is more”, het inzicht dat een grote tuin een andere inrichting vraagt dan een kleine, vraagtekens bij de combinatie van sommige planten en de tip om te kiezen voor de juiste plant op de juiste plaats zodat de plant het goed zal doen, hebben mij enorm geholpen. Het is heel leuk om met Mariska te werken, want ze is enorm enthousiast en gedreven, ze kan heel aanstekelijk vertellen over planten en daarbij denkt ze ook goed mee met wat ik graag wilde bereiken. Dus ze kwam met suggesties voor planten die ik mooi zou kunnen vinden en tegelijkertijd schuwde ze het ook niet om aan te geven dat de door mij zo gewilde plantcombinatie in het echt niet het resultaat geeft waar ik naar streef. Daar heb je iets aan!

Mw. J. van der Leeden, januari 2017, Delft

Zo ontzettend blij met de meerstammige amelanchier in onze tuin! Past perfect in het totaal plaatje dat Mariska van onze tuin heeft gemaakt. Dank je wel!

Evelien, oktober 2016, Den Hoorn