Wij hebben Mariska gevraagd een beplantingsadvies te maken voor de achtertuin van ons nieuwbouw huis. Op basis van onze wensen en ideeën heeft Mariska een mooi en ook verrassend voorstel gemaakt. We zijn ontzettend blij dat zij meer groen in onze tuin heeft gebracht waarbij ook het ruimtelijke gevoel wat we zo fijn vinden, blijft. Ze weet ontzettend goed te spelen met ruimtelijkheid, diepte, levendigheid en ook gezelligheid. Daarnaast lukte het haar goed om aan te blijven sluiten bij onze wensen, maar ons ook uit te dagen om andere opties te verkennen. Tot slot is Mariska erg betrokken. Niet alleen in de ontwerpfase, maar ook in de uitvoering. De planten en met name ook de boom zijn zorgvuldig uitgekozen en uitgezet. We zijn heel benieuwd wat voor groene wereld in het voorjaar in onze achtertuin gaat ontstaan!
Ralph en Evelien, februari 2017, Den Hoorn
In het najaar van 2016 hebben wij onze door Mariska ontworpen tuin laten aanleggen. Wij hebben een vrij bescheiden tuin qua oppervlakte, maar wel prettig gelegen aan het water. We wilden iets anders dan een standaard stukje gras, een betegeld terras en een vlonder. Wij wilden een echte tuin, waarin wij tot rust konden komen, waar de kinderen lekker in konden aanrommelen en waar we beperkt onderhoud aan zouden hebben, maar ook een tuin die prettig voor vogels en bijen zou zijn. Daarbij wilden we ook graag een niet al te strakke tuin, met organische lijnen. Een flink eisenpakket waar Mariska haar tanden in heeft gezet. Het resulterende ontwerp was heel anders dan wat wij verwacht hadden, wij hadden dit niet zelf kunnen ontwerpen! Dankzij de 3D tekening die Mariska opleverde, konden wij een goed beeld krijgen van het beoogde eindresultaat. Het tuinontwerp is geplaatst in de historie van onze wijk, en de herkomst van onze straatnaam, wat het ontwerp een extra dimensie heeft gegeven.
Wij hadden een beperkt (start)budget om de tuin aan te leggen, maar Mariska heeft niet beknibbeld op kwaliteit. In plaats daarvan heeft ze het ontwerp zo gemaakt, dat het gefaseerd kon worden aangelegd. En elke fase levert een tuin die af is, de tuin wordt elke fase net iets interessanter. We zijn dus zelf in control over wanneer wij besluiten om de volgende fase te (laten) aanleggen. Dit is voor ons een erg prettige manier van werken, omdat we op deze manier gewoon met eigen geld konden en kunnen bouwen.
Omdat wij veel water in onze omgeving hebben, kon een zelf ontworpen waterelement niet ontbreken. De kunst was om een hovenier te vinden die de uitdaging aandurfde om dit ontwerp te realiseren en samen zijn wij gaan zoeken naar een geschikte partij. Met Paul Duyvestijn zijn wij het avontuur gestart en de samenwerking tussen Mariska en Paul en zijn mannen was erg goed. We zijn tot een prima resultaat gekomen, waar iedereen erg blij mee is.
Na de aanleg van de tuin zijn we de winter ingedoken en de vers aangeplante plantjes hebben nog geen kans gehad om te laten zien wat ze waard zijn. Het wintersilhouet van de tuin is daardoor ook nog niet gevormd, dus wij wachten in spanning af hoe onze tuin er de komende seizoenen uit gaat zien. De eerste bolletjes komen omhoog!
Het was erg spannend om onze tuin uit handen te geven, maar Mariska voegt als tuinarchitect veel waarde toe. Ze vroeg niet precies wat voor een tuin we wilden, om die vervolgens op papier te zetten. In plaats daarvan organiseerde ze enkele sessies, waarmee Mariska door gerichte vragen er achter probeerde te komen wat voor sfeer wij zoeken in een tuin en hoe wij een tuin willen gebruiken. Op basis hiervan, gecombineerd met harde eisen en zachte wensen van ons, komt ze met een onderbouwd ontwerp. In haar ontwerp durft Mariska wensen en eisen ter discussie te stellen, als die conflicteren met het concept van de tuin. Als tuinarchitect loopt ze dus niet een wensenlijstje af, maar onderzoekt ze wie je bent als persoon en levert ze wat je blijkt te willen. Hierdoor ontstaat precies dat stukje extra tuin, dat je niet zou krijgen wanneer je zonder architect aan de slag zou gaan. We zijn erg tevreden met de samenwerking en het eindresultaat en hopen nog jaren plezier te hebben van onze tuin.
Martin en Henrieke Wildeman, februari 2017, Delft
Mariska, veel succes met je eigen bedrijf. Ik was onder de indruk van de ontwerpen die je me laatst liet zien. Je haalt het beste uit een tuin, en weet de wensen van de klant slim te vertalen naar een ontwerp. Nog heel veel ontwerpplezier. En dat je nog maar veel tuinen onder handen mag nemen. Go for it!
Ester, oktober 2016, Ypenburg
Zo ontzettend blij met de meerstammige amelanchier in onze tuin! Past perfect in het totaal plaatje dat Mariska van onze tuin heeft gemaakt. Dank je wel!
Evelien, oktober 2016, Den Hoorn