Een groene tuin voor het hele gezin op 40 m²?  Of een moestuintje op de 9e verdieping? Of gewoon een schitterend ontwerp voor welke stadse buitenruimte dan ook. Ik doe niets liever dan hiermee aan de slag te gaan en mijn klanten te verrassen.

Tuinontwerpen

Mijn tuinontwerpen kenmerken zich door verrassende (water)elementen, duurzame en natuurlijke materialen en mooie plantencomposities. Soms geeft het ontwerp een knipoog naar het verleden, soms loopt de tuin door tot in de woning (of andersom), maar altijd zijn mijn ontwerpen groen en in harmonie met de woning. Ik vind het een uitdaging om aspecten, die op het eerste gezicht beperkend zijn, om te buigen tot iets positiefs en juist te gebruiken om tot een sterk ontwerp te komen. Tijdens het kennismakingsgesprek laat ik je daar graag voorbeelden van zien.

Het tuinontwerp zoals je dat krijgt gepresenteerd bestaat uit de volgende elementen:

 • Een beschrijving van wensen en voorkeuren.
 • Onderzoeksresultaten naar (historische) context.
 • Een beoordeling van de huidige situatie.
 • Een 3D-ontwerp en meestal ook een potloodschets, met toelichting.
 • Een beplantingsplan met planteninformatie en sfeerbeelden van de beplanting door het jaar heen.
 • Overzicht van te gebruiken materialen.
 • Prijsindicatie voor de realisatie van de tuin.

Het ontwerp ontvang je als digitaal document (PDF) en indien gewenst ook een geprinte versie.

Op de bladzijde aanpak kun je lezen hoe we in zes stappen een nieuwe tuin realiseren waar jij blij mee bent.

Beplantingsplan

Wil je een groene tuin, die toch onderhoudsvriendelijk is? Of ben je tevreden met de indeling van de tuin, maar wil je hulp bij het creëren van mooiere borders of meer groen in de tuin? Ik kan je daar goed bij helpen. Voor de gehele tuin of voor één specifieke plek wordt een plan op maat gemaakt. Natuurlijk moet de nieuwe planten aansluiten bij de bestaande situatie. Daarbij zijn de bestaande groeicondities leidend. Niet de grond moet worden aangepast aan de planten, maar de planten moeten passen bij de grond. Dit geeft vaak de beste resultaten, juist op de lange termijn. Ik vind het een uitdaging om planten te combineren die elkaar versterken en om planten te gebruiken die minder bekend zijn. Hiermee creëer ik borders die zich onderscheiden en waar je als tuinliefhebber blij van wordt..

Het totale plan wordt gepresenteerd in een digitale presentatie en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een beschrijving van de wensen en voorkeuren.
 • Een beoordeling van de huidige situatie.
 • Overzicht van de nieuwe planten.
 • Een vlekkenplan waarin wordt weergegeven hoe de planten ten opzichte van elkaar worden geplant.
 • Optioneel: aantal benodigde planten per ‘vlek’.
 • Prijsindicatie.

Je ontvangt de presentatie als een PDF-bestand en indien gewenst ook in een geprinte versie.

In mijn beplantingsplannen laat ik mij onder andere inspireren door Piet Oudolf. Hoewel deze nederlandse ontwerper met wereldfaam vooral grote projecten uitvoert, is zijn kijk op en kennis van de plantenwereld een geweldige bron voor fraaie en duurzame plantencomposities.

Op de pagina aanpak lees je hoe ik tot een geslaagd plan kom.

Begeleiding aanleg en beplanting

Je hebt een mooi plan, maar hoe nu verder?

Wellicht heb je twee rechterhanden en groene vingers, dan kan je met het plan in de zak aan de slag. Maar als je talenten elders liggen, help ik je bij het vinden van een goede hovenier, het voeren van offertegesprekken en begeleid ik tijdens de aanleg van de tuin. Ik werk samen met gediplomeerde hoveniers uit de regio, die mijn ontwerpen met veel zorg en kennis van zaken realiseren.

Ook het inkopen van de juiste planten- en boomsoorten van hoge kwaliteit is onderdeel van mijn werk. Tegen scherpe prijzen koop ik de planten in bij kwekers en de groothandel. Naast hun kennis over de vele soorten cultivars en het veel grotere assortiment dan dat van tuincentra, heeft het inkopen bij deze leveranciers als groot voordeel dat ik vrijwel het hele jaar terecht kan. Voor de beplanting van een tuin is dat goed, want niet alleen het voorjaar, maar misschien nog meer het najaar is het moment om de tuin te beplanten. De planten hebben dan alle tijd om te wortelen, zodat ze in het nieuwe seizoen volop kunnen bloeien en u in het nieuwe seizoen al van een groene tuin kunt genieten. 

Na de inkoop zorg ik ervoor dat de planten juist gepositioneerd worden. Ik verspreid de planten in pot over de border(s) in de juiste hoeveelheden en positie ten opzichte van elkaar, waarna de hovenier (of jij) ze in de grond kunt zetten.