“Een veilige tuin om te spelen, te ontdekken en te ontspannen. En een fijne plek voor insecten en vogels.’

Tuin aan het water

Deze gezinswoning in Den Haag heeft een heerlijke tuin op het zuiden aan een poldersloot. Hij is niet efficiƫnt ingericht, en ook niet aantrekkelijk. Weinig bloei en leven. De tuin moet een heerlijke speel- en ontspanningsruimte worden. Maar het moet ook veilig zijn, in verband met de jonge kinderen.

Resultaat

De aanwezige 60×60 tegels zijn hergebruikt. Het terras en de paden volgen de lijnen van de gevel. Hierdoor ontstaat er een rustig en samenhangend beeld. Door het eetterras niet voor de woning, maar aan de zijkant van de tuin, ter hoogte van de schuur te plaatsen, kan je ook vanuit de woonkamer volop genieten van alles wat bloeit. Het oude vlondertje dat veel te klein en te donker was door de hoge begroeiing, is verdwenen. Er is een royale vlonder gekomen aan de andere zijde, met mooi zicht over de sloot en de plek om te genieten van de avondzon.
Er is veel gebruik gemaakt van siergrassen, om de beleving van wonen aan het water te vergroten en het tuinbeeld ook in de winter boeiend te maken. Dit wordt versterkt door de knotwilgjes die in de winter oranje/rode takken krijgen. Naast siergrassen, zijn vooral magrietachtigen de kleurmakers, samen met de langbloeiende salie. De overkapping bestaat voor een gedeelte uit een open groen dak; een pergolaconstructie die in de loop van de tijd begroeid wordt met een druif.