Delft, daktuin ca. 43 m2

Kenmerken:
– twee terrassen
– royale plantenbakken van cortenstaal
– geïntegreerde lichtstraat

 

Het zicht op de kerktoren is de inspiratiebron geweest voor de belijning in dit ontwerp. Het bood een mooie kans om de lichtstraat, die deels deze zichtlijn kruist te integreren in het ontwerp. En zodanig dat je over het glas moet lopen om naar een ander deel van de daktuin te gaan.

De toegang vanuit de woning, via de trap naar het terras is zo ontworpen dat je eenvoudig het dak kunt betreden. Het aansluitende deel van de vlonder ligt op gelijke hoogte met de bovenzijde van de trapopening. Het eetterras en het vlonderpad liggen 15 cm lager, ter hoogte van de lichtstraat. Op deze manier wordt een deel van de lichtstraat opgenomen in het vlonderpad, dat naar het loungegedeelte leidt. Het pad leidt je blik langs de beplanting, de stad in, naar de kerktoren. In die zelfde richting is een luchtige pergolaconstructie gemaakt, dat als groen dak gaat dienen voor de eethoek. Over de pergola wordt een sierdruif geleid.

Het hekwerk rondom is eenvoudig en effectief; gemaakt van betondraad en douglaspalen die bevestigd zijn aan het dak. Door met draden te werken ontstaat een hekwerk dat luchtig is en niet opvalt, maar tegelijk dienst kan doen als begeleiding van klimplanten. Zo zal een deel begroeit raken met een Akebia, die vanaf grondniveau vanuit een binnenplaats naar boven wordt geleid.

De loungehoek ligt op het laagste niveau en is een heerlijk beschutte hoek geworden. Deze plek is omringd door grote plantenbakken. Deze zijn zo groot dat er heesters in kunnen staan. Dit zorgt voor beschutting en een aantrekkelijker beeld. De vogels zijn er ook blij mee. De wintergroene Prunus lusticiana’s zorgen ervoor dat de wind die door de steeg waait, wordt gebroken. De gevel van de buurwoning is minder opvallend geworden en tevens is de inkijk vanuit deze woning verminderd. De grote, op maat gemaakte, plantenbakken hebben een flink gewicht. Door echter een deel van de bakken te vullen met het oude isolatiemateriaal dat op het dak lag, is er minder substraat nodig waardoor het gewicht wordt beperkt, en krijgt het oude materiaal direct een duurzame herbestemming.